Психологията на подаряване на подаръци: Какво ни мотивира да подаряваме и как това влияе на нашите отношения

Намирането на дар за хората, които обичаме, има много по-дълбоко значение от простото празнуване на техния специален повод. На пръв поглед искаме да ги зарадваме с нашия подарък и да им дадем нещо, което ще им хареса. На по-дълбоко ниво изненадите, които поднасяме на любимите хора, предават нашите уникални взаимоотношения, обществени структури и психологически тенденции, отразени във времето, в което живеем.

подаръци

Кратка история на подаряване на подаръци

Подаръците се разменят от началото на човешката еволюция. Има изследвания, които обясняват, че пещерните хора са давали дарове като оформени камъни, лъскави животински зъби или кора от дървета. С течение на времето подаръците (подобно на хората) се развиха: в зъбите бяха пробивани дупки, за да се създадат огърлици, докато оръжията се размахваха, за да се подаряват на приятели и близки.

Много по-късно, по-специално, древните египтяни предоставиха много подаръци за онези, които преминаха в отвъдния живот. Гробници и пирамиди са построени, за да приютят множество купи, гребени, храна, злато, бижута и мебели, които мъртвите трябва да използват и да се наслаждават на смъртта. Колкото по-богат е човекът, толкова повече подаръци са били раздавани, като по този начин са доказвали статуса си в обществото.

Подаръци са били давани на богове и богини в замяна на безопасно преминаване и благоволение на бойното поле, както е показано от древните гърци. В тяхна чест са построени огромни храмове и статуи, но по-интересното е, че пътешествениците са били посрещани във всеки семеен дом с храна и място за почивка, в случай че са били маскирани богове. Освен това древните гърци са давали подаръци по същите причини, които правим ние като общество днес: за изграждане на взаимоотношения, изразяване на емоции и по благотворителни причини.

През Средновековието подаръците са били давани като част от важна обществена печалба с изобилие, представяно на краля и църквата, за да се покаже вярност. Водещ пример за раздаване на подаръци през този период е предлагането на зестра. Зестрата се даваше от бащата на булката на бъдещия й съпруг, за да насърчи и осигури връзката им. Даваните предмети можеха да варират от пари до земя, в зависимост от богатството на семейството на булката.

Докато днешните западни общества не дават особено земя в замяна на годежа на дъщеря или изпълват гробниците с блясък, даването на подаръци все още е важен аспект от нашата култура и средство за проспериране на връзки, независимо дали са близки или в по-широк мащаб.

Защо подаряваме подаръци?

подаряване на подаръци

Подаръците отразяват любовта и обичта, което е показано в теорията за „символичния интеракционизъм“, която диктува хората да общуват чрез поредица от символи. Например подаръкът на годежен пръстен осигурява обещание за вечна обвързаност и любов, докато подаряването на цветя е предпочитан подарък от мъжете заради техния аромат и красота.

– Символна комуникация

Важна е мисълта.

Колко пъти сте чували тази фраза?

Или сам си го каза?

Обикновено го казваме, за да накараме себе си/другите да се чувстват по-добре, ако има липса на средства, когато купуваме подарък за някого. Е, има и по-дълбок смисъл в това.

Психологически, ние – като получатели – сме склонни да придаваме символично значение на подаръка по отношение на внимателността, а не на изразходваната сума. Понякога причината, поради която изпитваме разочарование, когато получаваме подарък, не е свързана със самия физически подарък, а със символиката, която той предава.

Например, ако подкрепяте конкретен футболен отбор, но получавате стоки от друг, ще се почувствате разочаровани, защото подарителят не ви познава достатъчно добре – или не ви е изслушал – за да разбере кой отбор подкрепяте.

– Да получиш нещо в замяна

Друга фраза, която обикаля обществото, е „Не давай, за да получаваш“. Е, в психологията на подаряването е точно обратното. Димитри Мортелманс, професор по социология в Белгия, обяснява, че в отношенията има неизречен „дългов баланс, който трябва да се поддържа“.

В идеалния случай всеки дар в рамките на обмена струва приблизително еднаква сума. Ако той е твърде евтин, получателят може да почувства, че даряващият подценява връзката им, докато ако е твърде скъп, това може да предизвика неудобство и за двете страни. Този постоянен „баланс на дълга“ ще гарантира, че връзката ще продължи дълго време, като допълнително циментира връзката, както е обяснено в първата точка.

подарък за жена

– Да помагам на другите

Има моменти, когато подаръците се дават просто за да помогнат на другите. Те се дават, без да се иска нищо в замяна. Например, даваме на деца, без да очакваме да получим нещо в замяна.

Родителите, които имат възможност, могат да дадат пари на децата си за възможности, променящи живота им. Ние също даваме на благотворителни организации, за да се опитаме да помогнем за намирането на лекове за рак и да дадем повече подкрепа на по-малко щастливи хора или животни по света.

Една теория, която обяснява този пример за даряване на подаръци, заключава, че освобождава верига за удоволствие, използваща допамин, в мозъка, което ни кара да се чувстваме добре от нашите действия.

– Да си намеря половинка

Животните и хората са изключително сходни, когато става въпрос за подаръци. Нашият най-близък животински роднина, шимпанзетата, дават подаръци в замяна на секс и грижа, като по този начин поддържат сегашния си партньор.

Учените са стигнали до извода, че като серийни моногамни ние използваме даването на подаръци, за да задържим и привлечем евентуални „приятели“.

Проучване показва, че мъжете, които са дали повече, са формирали по-дълготрайни връзки. Жените, от друга страна, показват, че дават , за да заздравят социалните мрежи със семейството и приятелите, а не възможни или конкретни връзки.

Четири вида подаръци

Според Мери Финли Улфинбаргер от Калифорнийския университет има четири вида мотивации в Психологията на даването на подаръци: на себе си и на дарителя; познанията на даващия за получателя; поводите; изразителни подаръци с набор от значими значения.

– Символ на себе си и на даващия

подарък за мъж

Това усещане за добро чувство, което изпитвате в мозъка си, когато някой наистина грее, когато получи подаръка ви, е една от причините да подаряваме. Хората се нуждаят от социално взаимодействие и това не е по-различно с подаръците. Всяка нова размяна на дарове осигурява някакъв вид комуникация, връзка или укрепване на взаимоотношенията.

Ето защо, когато избираме дар, мислим за себе си като за идеалния дарител и какво ще си помисли получателят за нашия жест, поставяйки фокуса върху себе си, а не върху получателя.

– Символ на познанието на даващия за получателя

Доказано е, че това е категорията, в която повечето получени подаръци са предпочитани преди всичко останало.

Колкото по-безкористен се възприема подаръкът от получателя (т.е. даряващият отива в магазин, който не познава или особено харесва), толкова по-високо той възприема подаръка като нещо специално. Следователно не само самият дар е този, който се радва, но и мисловният процес и „жертвите“, които даващият прави, за да предостави този жест.

– Символично за повода

Подаръците отбелязват важни етапи в живота като рождени дни, сватби, раждане на бебе и пенсиониране. Обикновено подаръците също представляват такива поводи. Например, традиционният сватбен подарък са домакинските принадлежности, свързани с представата, че двойка младоженци са на път да се впуснат в следващата си глава заедно. Друг пример: детска количка, столче за кола или бияч се дават на бъдещите родители, за да им помогнат да родят бебето си на бял свят.

– Експресивни подаръци, които съдържат набор от значими значения

Символи, които включват уникалност, заедност, представляват определена повратна точка в живота и обхващат множество неща, са мотивация да купите подарък, който ще издържи изпитанието на времето. Академичният професионалист, Кларк Д. Олсън, заявява „Човешките преживявания са толкова сложни, хората са принудени да ги обобщават“, което потвърждава причината за изразителната дарба.

Психологията на намирането на идеалния подарък

Според психолозите има три правила за намиране на идеалния подарък:

1. Уместност 2. Емпатия 3. Усилие

И трите точки се отнасят до изследването на Мери Финли Улфинбергер за четирите вида даряване, както беше обсъдено по-рано.

Перфектният подарък трябва да е подходящ за повода и получателя; какъв е смисълът да дадете романтична почивка на току-що необвързан човек на тяхното парти за развод? Краен пример, но се случва.

Той трябва да показва съпричастност, при която подаръкът е обмислен от гледна точка на това дали получателят наистина би го обичал и оценил, а не дали подарителят иска да поднесе подаръка за своя собствена изгода.

Показаните усилия се отразяват в жертвите, направени за закупуването на подаръка, независимо дали са финансови или свързани с времето.

Раздаване на подаръци и социални медии

В епохата на милениалите и поколението Z всичко зависи от това какво изглежда добре в социалните медии. Ние сме склонни да използваме Facebook и Instagram като акцент в живота и така, подаряването на подаръци, имайки предвид това, със сигурност се изкачи по стълбата на важност през последните няколко години. По-вероятно е преживяванията да се дават в днешно време, тъй като предоставят оптимални възможности за демонстриране на богатството, вълнението и интригата в ежедневния живот на получателя.

Подаръци в Podarakzateb.eu

Подаръците, които избираме за нашите клиенти, обхващат нашите три основни ценности: опит, сантименталност и забавление.

Въпреки че със сигурност имаме отдели, които отразяват тези ценности (нашата гама от дни на опит е първокласна, нашите персонализирани подаръци със сигурност ще предизвикат сълзи във всяко око, а нашият забавен и новаторски подарък осигурява часове смях), ние вярваме, че всеки един от нашите подаръците ще дадат на любимите хора незабравимо изживяване, ще бъдат лични за уникалната връзка, която споделяте, и ще осигурят и елемент на забавление.

Причините, поради които ние, като общество, даваме подаръци, са точно същите причини, поради които ние, като марка, ви ги предоставяме… най-вече.

Прочетете още :

30 пожелания за 8 март за мама

Как да направим коледна панделка – 4 начина

Идеи за подарък за 60 годишнина на мъж

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *